Книжки по товарознавству

Консерванти, віддушки, барвники

Пешук. Технологія парфумерно-косметичних продуктів

Основна мета введення консервантів у косметичні препарати — захистити їх компоненти від мікробіологічного розпаду. При виробництві, а особливо при відкриванні упаковки з косметичним засобом до його вмісту обов'язково потрапляють бактерії, причому в прямій залежності від діаметра отвору. Потім у цю баночку з кремом обов'язково сотні разів будуть занурювати пальчик і переносити на руки, обличчя і т.ін. Особлива загроза випадає на препарати, які містять велику кількість води, білкових, ліпідних компонентів, емоліентів та натуральних екстрактів.
Кожний виробник косметичних товарів повинен вирішити, як мінімум, три проблеми для того, щоб зберегти своє виробництво на визначному національному та міжнародному рівні допустимого мікробіального забруднення:
1) вибрати консервант та визначити його кількість у складі товару;
2) використати консерванти, які є стійкими і сумісними з компонентами продукту і технологічним процесом його отримання;
3) дотримуватися правил GMP (перелік ухвалених консервантів — Додаток 6 керівництва EC по косметичній продукції).
На сьогодні не існує універсального або одного найкращого консерванту. У косметиці застосовують суміші декількох консервантів. Один з таких продуктів був представлений в Україні в 2002 р. — це продукт Kathon™ CG виробництва відомої фірми Rohm&HAAS (США, Велика Британія). Це суміш декількох консервантів на основі тіазолінів. У табл. 14 показана його дія на бактерії та грибки порівнянно з іншими консервантами. Він має таку саму широку та сильну антимікробну дію, як і формальдегід, але в значно нижчих концентраціях: для шампунів, засобів для душу, ванни — 0,1 %; для кремів та інших продуктів, що наносяться на шкіру, — 0,05 %.
Якщо виразити вміст консерванту в товарній продукції в частинах на мільйон, як це прийнято у Європі, CШA та інших розвинутих країнах, то рекомендовані дози консервантів становлять:
Kathon™CG — 5-7,5 частини на мільйон (PPM) для
кремів та інших не сполоскуваних продуктів;
10—15 частин — для шампунів, засобів для миття та інших Формальдегід — 400-2000 частин (500 — максимум
для Європи) Органічні кислоти — 3000-5000 ррт Парабени — 2000-8000 ррт
Kathon™ CG діє в широкому діапазоні рН — 2-9, добре розчиняється у воді, стабільний при 40-60 °С (формальдегід — нестійкий до нагріву, при 40 °С починає інтенсивно випаровуватися). Сумісний з аніонними, катіонними та неіонними ПАР, не змінює колір та запах продуктів, поставляється в рідкій формі і легко змішується з іншими компонентами косметичних засобів. Не приводить до утворення нітрозоамінів, як деякі інші консерванти, повністю біологічно розпадається. І останнє — він добре поєднується з іншими консервантами.
Таблиця 14 Антимікробна дія деяких консервантів


Фірма ROHM&HAAS має 25- річний досвід роботи в хімії ізотіазолінів і має свої представництва в більшості країн, у тому числі і в Україні. У Києві цю фірму представляє Unexim GmbH — Beha (дистриб'ютор). Телефон для зв'язку Unehim-Kiev, пані Наталя Павлівна Хомутська, (044) 2442609.
Великий асортимент консервантів та дезинфікантів для косметичної промисловості представляє фірма Shbike & Mayr GmbH (Німеччина), дистриб'ютором якої в Україні є фірма ЗАО«Банг Бонсомер», вул. Антонова, 5, 6 поверх 03186, Київ, Україна, факс 4927990, тел. (044) 4619264, 4944875, 4944876, 4927991.
Для косметики фірма S&M рекомендує консерванти під торговою маркою Euxyl® К100 (креми, лосьйони: 0,10-0,15%, шампуні, рідкі миючі косметичні засоби: 0,05-0,10%). Не рекомендується застосовувати цей консервант у складі засобів для слизових оболонок, таких як губна помада та зубна паста.

Ви бачите тільки 29% питання.

Текст смс:
kkdtk2
на номер
4345

Щоб отримати доступ до матеріалів сайту надішліть смс з текстом kkdtk2 на номер 4345. Після цього введіть номер мобільного, з якого ви надіслали смс. Вартість смс — 3 грн.